Bon Nadal i Feliç 2021!

|ES|

Us volem desitjar unes bones festes i un feliç any nou. Aquest any, més que mai, recordeu que tot canvia segons la llum amb què s’il·lumina.

Per això els restauradors fem servir diferents il·luminacions per examinar les obres abans, durant i després de la seva intervenció. Amb elles es poden apreciar diferents detalls dels documents, tal i com us mostrem a la nadala d’aquest any.

Es tracta del mateix document il·luminat mitjançant un mateix tipus de font lumínica (en aquest cas llum fluorescent), però canviant-ne l’angle en què la llum incideix sobre la peça. D’aquesta manera aconseguim els tres tipus d’il·luminació principals que utilitzem en restauració: la llum difosa, la llum rasant i la llum transmesa. Tot i que n’existeixen d’altres (ultraviolada, infraroigs, etc.), aquestes tres són les més bàsiques i les que tenim tots a l’abast. Cada una d’elles ressalta diferents detalls o degradacions de les obres estudiades i la seva combinació permet obtenir molta informació de l’obra analitzada.

La llum difosa és una llum suau que s’aplica a tota l’obra de manera uniforme. Per aconseguir-ho es col·loquen dos focus, un a cada costat de l’obra, a la mateixa alçada i en un angle d’incidència de 45º. D’aquesta forma s’aconsegueix una il·luminació homogènia sense ombres dures.

La llum rasant consisteix a il·luminar l’obra amb una única font d’il·luminació i en un angle menor a 30º. D’aquesta manera és possible veure les textures de la superfície, les deformacions del suport, etc.

Per últim, la llum transmesa s’aconsegueix amb un negatoscopi o taula de llum. Consisteix a il·luminar l’obra per la cara oposada a la cara observada. Aquest tipus d’il·luminació ens permet veure les diferències d’espessor dels materials, la presència de filigranes al paper, etc.

Us deixem les tres imatges per tal que pugueu apreciar-ne les diferències fàcilment.

(Esperem que aquesta entrada us hagi agradat :))

Aprofitem per recordar-vos que el Taller romandrà tancat del 24 de desembre al 10 de gener, ambdós inclosos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s