FAQ sobre el Taller

Per intentar resoldre tots aquells dubtes que hi pugui haver al voltant de l’activitat que es duu a terme al Taller de Restauració de Document Gràfic del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, a continuació us presentem un recull de preguntes freqüents:

No dubteu a contactar-nos per resoldre qualsevol dubte.

Quins serveis oferiu?

Oferim diferents serveis de:

Restauració i conservació de:

I altres serveis:


Què restaureu?

Restaurem qualsevol tipus d’obra sobre paper, pergamí i objectes fotogràfics. Consulta-ho en detall als següents enllaços:


Qui pot portar obra per restaurar al Taller?

El Taller ofereix serveis de conservació-restauració a qualsevol particular o entitat (pública o privada).


Quin cost té restaurar un document?

El cost de la restauració dependrà del document, el seu estat de conservació, el tractament necessari, la complexitat d’aquest i el volum de la documentació. El cost no depèn de l’època en què el document va ser creat. Per això és necessari poder veure el document per tal de valorar-lo.


Com puc demanar un pressupost?

Només cal que ens portis el teu document (o algú de la teva confiança) durant el nostre horari d’obertura al públic. Custodiarem el teu document i et farem arribar el pressupost sense compromís.

En alguns casos (fons o col·leccions amb un elevat nombre de documents, projectes d’apadrinament, etc.), les nostres professionals es poden desplaçar fins al lloc on es troben els documents per tal de valorar-ne el tractament.


És possible fer el pagament de forma fraccionada?

Sí. Oferim la possibilitat de fer el pagament en tres mensualitats. En el cas de fons o col·leccions, també oferim la possibilitat de pagar per ítem o conjunt d’ítems.


Puc enviar fotografies del meu document per correu electrònic per tal que em preparin un pressupost?

Segons el document que es vulgui restaurar, és possible establir un cost orientatiu de la restauració, però sempre és preferible portar-lo físicament. Si no fos possible, necessitaríem, com a mínim, les següents imatges:

  • Documents solts (dibuixos, pergamins, fotografies): davant i darrere, així com algun detall de les degradacions.
  • Llibres: davant, darrere i el llom. Alguna pàgina característica (tipus de tintes, degradacions, etc.) i algun detall de les degradacions.
  • Fons o col·lecció: fotografies d’algun dels documents (seguint les directrius explicades anteriorment), així com alguna del conjunt del fons o col·lecció.

Si algun cas particular necessités d’alguna fotografia més, t’ho farem saber.

Els pressupostos preparats d’aquesta manera són orientatius i poden patir canvis lleus un cop el document estigui al Taller.


Els pressupostos poden patir modificacions?

Si cal fer alguna modificació al pressupost, aquesta es notificarà abans de l’inici de la restauració i haurà de comptar amb el vistiplau del propietari. Una vegada aprovat el pressupost definitiu i iniciada la restauració, aquest no patirà cap modificació.


On esteu?

Ens trobaràs al carrer Anglí, 55 – 08017 Barcelona. Consulta el mapa i les indicacions a Contacte.


Quin és l’horari d’obertura al públic?

L’horari d’atenció al públic és de dilluns a dijous, de 9:30 a 13:30 h.

* Mentre duri l’alerta sanitària per la Covid-19, preguem demaneu cita prèvia. L’ús de mascareta és obligatori.


Si no puc venir en l’horari d’obertura al públic, què puc fer?

Si no pots venir durant l’horari d’obertura al públic pots contactar amb nosaltres, ja sigui per correu electrònic o per telèfon, i mirarem d’adaptar-nos per tal que et puguem atendre. Es tracta d’una mesura per a casos excepcionals, per la qual cosa es demana que es compleixi l’horari del Taller sempre que sigui possible.


Com em poso en contacte amb el Taller?

Et pots posar en contacte a través del nostre correu electrònic (restauraciosantperepuelles@gmail.com) o per telèfon (93 203 89 15). Més informació a Contacte.


A quines xarxes socials us puc trobar?

Ens pots trobar a:


Quins tractaments apliqueu?

Duem a terme tot tipus de tractament de restauració: neteja en sec i en humit, desinfecció i desinsectació, aplanat, laminació, consolidació, reintegració (manual i mecànica), reenquadernació, etc. No blanquegem el paper, ja que debilita les fibres i malmet el paper.


De quin equipament disposeu?

Disposem de màquines especialitzades per al tractament d’obra en paper i pergamí. Pots consultar-les a la pàgina sobre Equipament.


Quins materials utilitzeu?

Tots els materials que fem servir són de conservació, és a dir, que compleixen els requisits establerts d’estabilitat i reversibilitat.


Quan es triga a restaurar un document?

Cada document requereix d’un temps determinat segons la complexitat del tractament i no és possible establir-ne un de genèric: hi ha restauracions que poden durar hores, dies, mesos o anys. A més, també cal tenir en compte que encara que el tractament sigui senzill, intentem mantenir l’ordre d’arribada de les peces. No obstant, al Taller procurem no tenir una obra més d’un any en restauració i també ens adaptem a la urgència que estableixi el client.


Oferiu assessorament en conservació?

Sí. Des de confecció de caixes de conservació fins a cursos sobre neteja de documents. També duem a terme reacondiciament de fons (neteja, consolidació i protecció), així com assessorem en projectes de digitalització i muntatge d’exposicions. Consulta-ho en detall als següents enllaços:


Tinc documents o llibres en bon estat, però en caixes velles. Us n’encarregueu?

Sí. Confeccionem tot tipus de caixes per conservar correctament els llibres i documents. També assessorem en la neteja dels documents i en les condicions adequades per conservar-los.


Tinc les fotografies en àlbums autoadhesius o en caixes de sabates. Us n’encarregueu?

Sí. Substituïm àlbums fotogràfics per altres de nous fets amb materials de conservació o preparem fundes de conservació i caixes on guardar les fotografies.


Restaureu in situ?

Principalment treballem al Taller, ja que és on tenim totes les eines i equipament necessaris per dur a terme les intervencions de forma segura. En casos excepcionals, però, podem treballar in situ si l’obra ho requereix (grans fons que no poden sortir de la institució, obres de grans dimensions, etc.).


Emmarqueu documents o obres?

Al Taller no emmarquem documents ni obres, però sí que acondiciem emmarcats ja existents per tal que compleixin els requisits de conservació a llarg termini. A aquest efecte, substituïm els materials emprats per materials de conservació adequats a cada obra.


Digitalitzeu documentació?

Digitalitzem un nombre reduït de documents solts i petits. Per a la digitalització de grans fons o documents de grans dimensions, assessorem i facilitem el contacte amb professionals d’aquest àmbit.


Qui forma l’equip professional?

Actualment l’equip de restauració el formen les restauradores Elena De La Rosa i Rosalba Poveda. A més, comptem amb una auxiliar de Taller, la Marta Dotú. Pots consultar les seves titulacions i trajectòria a la pàgina del nostre Equip professional.


Estic estudiant Conservació-Restauració. Puc fer pràctiques al Taller?

Sí, oferim pràctiques a alumnes de Conservació-Restauració de qualsevol punt del globus. Per tal d’avaluar la teva candidatura, caldrà que enviïs un correu electrònic amb les següents dades:

  • Nom i cognoms
  • Centre educatiu on curses els estudis de CR
  • Any en què estàs matriculat
  • Curriculum vitae

Si no tenim conveni amb el teu centre, serà necessari que puguem tramitar un conveni de pràctiques abans no t’incorporis.

L’acceptació de nous alumnes estarà subjecte a la disponibilitat de personal que es pugui encarregar de la seva formació.


He acabat la carrera de Conservació-Restauració i busco feina. Puc treballar al Taller?

La publicació d’ofertes de feina i la selecció per incorporar nous professionals al Taller la duem a terme a través del nostre perfil a LinkedIn. No dubtis a seguir-nos per no perdre’t les noves ofertes.


No tinc la carrera de Conservació-Restauració, però busco feina. Puc treballar al Taller?

Encara que no siguis conservador-restaurador també busquem altres perfils. La publicació d’ofertes de feina i la selecció per incorporar nous professionals al Taller la duem a terme a través del nostre perfil a LinkedIn. No dubtis a seguir-nos per no perdre’t les noves ofertes.

Si no saps si el teu perfil es pot ajustar al Taller, no dubtis a contactar-nos.


Quan va néixer el Taller?

El Taller de Restauració de Document Gràfic del monestir de Sant Pere de les Puel·les va iniciar la seva activitat el 1975. Es tracta d’un dels tallers de conservació-restauració de document gràfic més antics de tot el territori espanyol. La primera intervenció documentada és del desembre d’aquell mateix any: Compendio de la Trapa, de 1802 i pertanyent a l’arxiu del monestir. Consulta més informació a Història del Taller.


A qui pertany el Taller?

El Taller de Restauració de Document Gràfic pertany a la comunitat del monestir de Sant Pere de les Puel·les. Tot i que l’equip de professionals és extern, la direcció i propietat segueix sent del monestir.


Què són les campanyes d’apadrinament de documents?

Les campanyes d’apadrinament són projectes de micromecenatge o crowdfunding que han encetat diverses institucions per tal de poder reunir els fons necessaris per dur a terme intervencions de restauració dels documents que formen els seus fons.

Actualment el Taller col·labora en dos projectes que pots consultar aquí.


Oferiu cursos al públic general?

De moment no comptem amb cap curs per al públic general, però hi estem treballant. Si et vols mantenir informat quan n’organitzem un, pots seguir-nos a les xarxes socials o subscriure’t al lloc web. Si tens alguna inquietud en particular o t’interessaria que organitzéssim un curs concret, pots contactar amb nosaltres per fer-nos-ho saber. Els cursos programats els publicarem a Cursos.


Oferiu cursos als estudiants de Conservació-Restauració?

De moment no comptem amb cap curs per a estudiants, però hi estem treballant. Si et vols mantenir informat quan n’organitzem un, pots seguir-nos a les xarxes socials o subscriure’t al lloc web. Si tens alguna inquietud en particular o t’interessaria que organitzéssim un curs concret, pots contactar amb nosaltres per fer-nos-ho saber. Els cursos programats els publicarem a Cursos.


Oferiu cursos als treballadors de les institucions?

Sí. Preparem cursos a mida per a diversos grups de treballadors que tinguin contacte directe amb documents sobre paper, pergamí o fotografies (personal de neteja, arxivers, etc.). Es poden organitzar tant al nostre Taller com a les dependències de la institució, tot i que recomanem dur-los a terme a la institució per tal de poder adaptar-los millor a les necessitats del seu fons.

També es poden organitzar cursos que apleguin el personal de diverses institucions.

* Actualment, a causa de la crisis sanitària per la Covid-19, s’han suspès temporalment els cursos.


Vull visitar el Taller, com ho puc fer?

Periòdicament, organitzem visites guiades gratuïtes al Taller d’un màxim de 15 persones. Aquestes visites són en català o castellà.

No obstant, també oferim visites guiades per a grups organitzats d’entre 10 i 15 persones (companys de feina, classes, famílies, etc.). Només cal que et posis en contacte amb nosaltres per concretar una data i poder determinar els interessos específics del grup. En aquests casos, però, es demana una aportació econòmica. Aquestes visites poden ser en català, castellà o anglès.

* Actualment, a causa de la crisis sanitària per la Covid-19, s’han suspès temporalment totes les activitats de visita al Taller.

Si vols visitar la resta del monestir o participar de les diferents activitats que organitza la comunitat, pots consultar la informació al web del Monestir.